06/04/08

Lacul Amara


Statiunile balneare sunt categorii functionale speciale in cadrul organizarii urbane si rurale din Romania. 35 de orase si 103 asezari rurale sunt considerate a fi statiuni balneare cu functii de deservire. Statiunile balneare si de odihna asigura servicii complexe. Acestea pot fi considerate ca prime tentative de a avea un turism organizat si sunt dotate corespunzator pentru primirea turistilor. La randul ei, destinatia turistica a acestora a dat nastere unui tip complet nou de asezari urbane, respectiv statiuni balneare, de odihna si de interes turistic.
Statiunile balneare situate in zona Sub-Carpatilor sau in zonele de campie si deal sunt foarte numeroase si sunt foarte aproape de oras. Un astfel de exemplu este cel al statiunilor Baile Felix si Baile 1 Mai din apropiere de Municipiul Oradea (resedinta Judetului Bihor), Lacu Sarat din preajma orasului Braila (resedinta judetului Braila) sau Amara de langa Slobozia (resedinta judetului Ialomita).
Lacul Amara este locul ideal unde oamenii se pot odihni, relaxa si chiar vindeca de anumite boli reumatice pe toata perioada verii, dar si in lunile calduroase ale primaverii si toamnei.
Statiunea este recomandata in tratamentul bolilor reumatismale degenerative (spondiloza, artroza, poliartroza) si a bolilor reumatismale inflamatorii (reumatismul articular), bolilor ginecologice (metrosalpingita cronica, insuficienta ovariana, sterilitate secundara) si a disfunctiilor asociate (dermatologice, endocrine). Statiunea dispune de facilitati pentru bai calde in cazi si piscine cu apa din lac, bai calde cu namol si aplicari de namol, plaja pe malul lacului si aplicari de namol rece, bai in lac.
Suprafaţa lacului Amara atinge 132 ha având un volum de 2,6 mil. mc de apă, o lungime de 4 km şi lăţimea între 200 şi 800 m. Adâncimea maximăeste de 3 m.
Lacul este situat într-o depresiune, neavând legătură cu râul Ialomiţa, iar concentraţia în săruri a apei a crescut prin lipsa alimentării constante cu apă dulce pe toata durata anului şi prin procesul de evaporare datorită climatului uscat.
Apa hipotonă, bogată în săruri de sulfaţi, bicarbonaţi, cloruri, ioduri, bromuri şi săruri de magneziu, a dus la formarea unui nămol cu caracter terapeutic, indicat în afecţiuni dermatologice, respiratorii, renale, endocrine, digestive, afecţiuni reumatice a aparatulul locomotor, procese degenerative articulare, boli ortopedice, sau post-traumatice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni nervoase ca pareze sau unele paralizii.
Caracterele terapeutice ale apei şi nămolului lacului în comparaţie cu cele ale altor staţiuni balneare din ţară au fost descoperite relativ târziu (1936), până atunci populaţia din împrejurimi folosind doar empiric apa şi nămolul pentru a trata boli reumatice.
In Romania, vizitele la lacul Amara au devenit ca o traditie pentru persoanele in varsta, acestea refugiindu-se deseori in centre special amenajate pentru tratarea diferitelor boli de care sufera.
Desi asa numitele « bai » sunt vizate cel mai adesea de catre persoanele ce provin din mediul rural, nu putem uita de oamenii din mediul urban care in ciuda lipsei de timp, in vacante prefera un tratament natural in pofida unuia intr-un cabinet specializat din oras.
Din pacate, in Romania nu se fac suficient de multe campanii publicitare pentru aceste statiuni balneare, cum este Lacul Amara, iar acest lucru defavorizeaza succesul pe care statiunile balneare in general ar trebui sa le aiba.
Beneficiile avute in urma unui tratament balnear ar trebui puse in valoare intr-un mod mult mai evident, prin campanii impunatoare. Romania ar avea de castigat in special datorita fluxului de turisti straini care ar veni in tara noastra pentru aceste tratamente.
Conform anumitor studii, media de varsta a persoanelor suferinde de boli reumatice este de peste 50 de ani. In jurul varstei de 60 de ani preocuparea pentru sanatate devine prioritara din cauza faptului ca bolile cronice, in special cele de tip reumatismal, se complica in cele din urma ducand chiar la invaliditate.
Prin urmare, Romania trebuie doar sa puna in valoare ceea ce detine, iar succesul nu va intarzia sa apara.

Nessun commento: